[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 1 Aug 2021, 06:33 AM (Terakhir dikemaskini pada: 27th Jul 2021)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Aktiviti Unit Fitokimia

Aktiviti

Aktiviti penyelidikan di Unit Fitokimia terarah kepada perkembangan nilai tambah dan ekstrak piawai selamat dan penemuan entiti molekul baru daripada sumber semula jadi dengan tumpuan kepada kanser, malaria, denggi, dan penyakit tropika diabaikan.  Aktiviti-aktiviti termasuk koleksi bidang, pengekstrakan, kromatografi spektroskopi dan penilaian , pengasingan dan penentuan struktur organik metabolit bioaktif.

Pendekatan bioesei berpandu pemeringkatan digunakan dalam penemuan ubat produk semulajadi dijalankan dengan kerjasama pelbagai pertubuhan penyelidikan di dalam dan di luar Institut. Lebih daripada 100 ekstrak dan pecahan telah disimpan di repositori unit dan boleh diakses untuk melanjutkan pelajaran. Begitu juga, penentuan struktur sebatian bioaktif terpencil menggunakan keadaan seni teknologi spektrometri khususnya Spektrometri Massa ( MS), Nuklear Magnetic Resonance (NMR ) dan Fourier Transform Infrared - ( FT- IR) dilakukan melalui usaha-usaha kerjasama.

Unit ini juga komited dalam kajian yang berkaitan dengan profil kimia dan pencirian tumbuhan ubatan dan ekstrak kulat untuk pelbagai metabolit sekunder dan juga molekul karbohidrat menggunakan pendekatan baru dan kaedah untuk pembangunan piawaian produk.

    Keupayaan Unit dalam penyelidikan perubatan yang disokong oleh pelbagai kemudahan makmal :
    Pengeringan dan peralatan tumpuan; Penumpu Vacuum Rotary , Rotary Penyejat , Pengering Spray dan Freeze Pengering
    Kromatografi dan spektroskopi penilaian : UV -vis spectrophotometer, HPLC - BAU, HPLC - RI, GCMS dan automatik HPTLC / sistem TLC
    Pemisahan campuran kompleks; Semi- persiapan HPLC -UV dan kromatografi Flash dengan pelbagai fasa pegun.

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

Logo-SIRIM-n-UKAS-IMR

IMR ialah sebuah organisasi bertauliah oleh SIRIM (nombor sijil 2972).

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Kami beroperasi dari jam 8.00pg - 5.00ptg Isnin - Jumaat. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami