[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 1 Aug 2021, 04:51 AM (Terakhir dikemaskini pada: 27th Jul 2021)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Aktiviti Unit Bioassai

Aktiviti

Penyaringan tumbuhan ubatan untuk ciri-ciri anti malaria menggunakan schizont maturation assay dan Plasmodium Lactate Dehydrogenasse Assay (pLDH assay). Penyaringan keberkesanan in vivo dijalankan menggunakan Ujian Hari 4. Terdapat 404 ekstrak tumbuhan dalam Pangkalan Data Ekstrak tumbuhan (untuk penyaringan malaria).

Penyaringan tumbuhan ubatan untuk ciri-ciri anti proliferatif in vitro menggunakan bahagian-bahagian sel yang sesuai dan penilaian keberkesanannya dalam model haiwan.

Saringan untuk potensi ketoksikan in vitro terhadap sel-sel normal menggunakan ujian assai MTT, Cytotoxic Detection Kit (CDK), dan kaedah SRB.

Menjalankan penyelidikan ke atas produk tumbuhan ubatan / persediaan herba untuk ciri-ciri anti bakteria melalui penyaringan biologi  in vitro menggunakan piawaian Kaedah Cakera Resapan dan assai MTT.

Seminar dan bengkel

Penganjuran Program Dua Hala Malaysia India: Bengkel Techniques in Immunomodulatory screening of Herbal drug. 25-30 Julai 2005.

bioassay2

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

Logo-SIRIM-n-UKAS-IMR

IMR ialah sebuah organisasi bertauliah oleh SIRIM (nombor sijil 2972).

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Kami beroperasi dari jam 8.00pg - 5.00ptg Isnin - Jumaat. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami