[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 20 Sep 2021, 01:36 PM (Terakhir dikemaskini pada: 20th Sep 2021)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Objektif Pusat AIRC

. Terakhir dikemaskini: 19 Mac 2014Jumlah paparan: 2910

Objektif AIRC adalah:

  • Menjalankan penyelidikan kolaboratif di dalam bidang imunologi asas dan gunaan.
  • Menyediakan perkhidmatan diagnostic kepada pesakit-pesakit di sector awam dan swasta
  • Memainkan peranan dalam pengajaran dan pembelajaran melalui kursus, kuliah formal dan melalui penempatan latihan makmal.

Tinjauan ringkas mengenai bidang penyelidikan semasa di AIRC

Unit Alergi memberi tumpuan berterusan dalam pengunaan pendekatan proteomik demi mengenalpasti alergen-alergen utama di dalam makanan. Unit Autoimun pula mengkaji peranan auto antibodi dalam kes-kes kehilangan fetus, penyakit seliak dan sindrom paraneoplastik. Kajian juga ditumpukan dalam menentukan interaksi gen-persekitaran bagi penyakit arthritis reumatoid. Unit ini bertanggungjawab di dalam menyelaraskan Program Jaminan Kualiti untuk Ujian Antinuklear Antibodi (ANA) di peringkat kebangsaan. Unit Imunodefisiensi Primer menjalankan penyelidikan berkaitan dengan keabnormalan genetic bagi penyakit granuloma kronik, kajian genetic terhadap gangguan fungsi neutrofil dan kecacatan sel B bagi Penyakit Imunodefisiensi Primer. Unit Imunogenetik terlibat di dalam penyelidikan hubungkait di antara HLA dengan anemia aplastik dan juga penyelidikan yang menentukan kekerapan alel HLA penduduk tempatan. Satu kajian kolaboratif mengenai peranan parameter imundi dalam pathogenesis penyakit denggi juga telah dijalankan di Pusat AIRC.

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

Logo-SIRIM-n-UKAS-IMR

IMR ialah sebuah organisasi bertauliah oleh SIRIM (nombor sijil 2972).

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Kami beroperasi dari jam 8.00pg - 5.00ptg Isnin - Jumaat. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami