[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 12 Apr 2021, 02:21 PM (Terakhir dikemaskini pada: 5th Apr 2021)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Pengenalan kepada Unit Bioassai

. Terakhir dikemaskini: 20 Mac 2014Jumlah paparan: 2609

Unit ini dipertanggungjawabkan untuk membangunkan pelbagai kemudahan bioassai untuk pemeriksaan , pengesahan dan penjelasan daripada mekanisme tindakan ekstrak tumbuhan , pecahan dan sebatian untuk ciri ubatannya.  Keupayaan utama bermula dengan anti- malaria, anti-kanser dan anti-bakteria.  Ini akan mengukuhkan termasuk anti-hipertensi dan anti-proliferatif.  Aktiviti penyelidikan termasuk pelbagai ujian biologi (in-vitro dan in-vivo ) menggunakan prosedur pengujian yang piawai untuk menentukan sifat-sifat biologi dan potensi perubtan tumbuhan ubatan sama ada sebagai ekstrak atau bahan kimia tulen. Antara aktiviti termasuk:

 

Pemeriksaan tumbuhan ubatan untuk ciri-ciri anti malaria in-vitro dan penilaian keberkesanannya dalam model haiwan dan pemeriksaan untuk potensi ketoksikan in-vitro terhadap sel-sel normal .

Penerangan mekanisme tindakan ekstrak untuk parasit malaria menggunakan Heme Polymerization Inhibition Assays dan Lipid Peroxidation Test.

Pengesanan ekstrak tumbuhan ubatan dan keupayaannya dalam menghalang pertumbuhan sel-sel proliferatif.

Siasatan In-vitro / andaian Biotransformasi dadah / bahan kimia di dalam hati ( dari tikus yang dirawat ) yang menggunakan pecahan subsellular hati seperti cytosol dan microsom dan dari rat cultured hepatocytes.

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

Logo-SIRIM-n-UKAS-IMR

IMR ialah sebuah organisasi bertauliah oleh SIRIM (nombor sijil 2972).

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Kami beroperasi dari jam 8.00pg - 5.00ptg Isnin - Jumaat. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami