[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 19 Sep 2019, 10:49 AM (Terakhir dikemaskini pada: 18th Sep 2019)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Aktiviti Unit Teknologi Maklumat

. Terakhir dikemaskini: 06 Mac 2014Jumlah paparan: 2495

Aktiviti utama kami adalah:

1. Penyelenggaraan dan Teknikal Menyokong
Kami menyediakan penyelenggaraan dan perkhidmatan sokongan kepada aplikasi eKerajaan, Perpustakaan Maya, IMR perpustakaan dalam talian dan sistem komunikasi. Kami terus menyokong, mengendalikan dan menguruskan aplikasi teknologi maklumat, pangkalan data dan rangkaian komunikasi.

2. Pembangunan Aplikasi
Beberapa aplikasi biasanya dibangunkan setiap tahun, terutamanya untuk makmal diagnostik dan pengurusan objektif kualiti IMR. Sokongan teknikal , termasuk tutorial satu-dengan-satu dalam reka bentuk dan pembangunan beberapa aplikasi dalaman berasaskan desktop juga disediakan untuk pengguna IMR . Pasukan Aplikasi akan terus membangunkan aplikasi berasaskan web di masa depan.

Permohonan terbaru yang dibangunkan adalah myHealthSurv , aplikasi client-server yang digunakan untuk mengekalkan, mengurus dan memantau rekod pemeriksaan kesihatan yang kerap kakitangan di atas 40 tahun dan beberapa aplikasi berasaskan makmal - lain seperti Leptospira , Rickettsia dan mySpecimenReception .

3. Penyelenggaraan Web Portal IMR
Pasukan Web Portal IMR telah ditubuhkan untuk membantu pembangunan portal web baru yang memenuhi syarat-syarat umum dan keperluan keselamatan agensi-agensi kerajaan. Satu Sistem Pengurusan Kandungan telah diperkenalkan kepada editor kandungan web portal IMR dan pengguna umum .

4. Kesedaran Teknikal dan Latihan
Sejak 2009, beberapa siri IT Updates dan Best Practices telah dianjurkan dan diperkenalkan kepada semua pengguna IMR bagi mewujudkan kesedaran teknikal dan mendedahkan pengguna dengan teknologi ICT yang terkini . Unit ini menganjurkan dan menyediakan kursus IT untuk meningkatkan pengetahuan asas kakitangan dan kemahiran menggunakan aplikasi automasi pejabat dan pembangunan web. Peringkat asas dan pertengahan kursus automasi pejabat ditawarkan kepada kakitangan. Sesi latihan sokongan perkakasan diselia oleh jurulatih luar yang disahkan yang juga kerap diberikan kepada kakitangan sokongan teknikal kami.

5. Alat Pembelajaran Kendiri
Dua buah How-To video telah dicipta dan diedarkan untuk membimbing pengguna melalui tugas-tugas tertentu dalam Microsoft Excel dan Access. Video ini telah digunakan sebagai alat pembelajaran sendiri dan bahan rujukan untuk pengguna IMR dan peserta latihan kursus ICT. Lebih banyak video pembelajaran kendiri akan disediakan dari semasa ke semasa , bergantung kepada keperluan pengguna.

6. Perkhidmatan Perundingan
Unit IT menyediakan sokongan teknikal sebagai titik tumpuan untuk pengawasan WHO program rintangan antibiotik. Ia telah membantu dan menyediakan penyelesaian untuk memperbaiki lagi pengurusan data makmal terutamanya semasa wabak penyakit.

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

Logo-SIRIM-n-UKAS-IMR

IMR ialah sebuah organisasi bertauliah oleh SIRIM (nombor sijil 2972).

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Kami beroperasi dari jam 8.00pg - 5.00ptg Isnin - Jumaat. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami